Ingen lur i dag og i morgen..

Kropsforskrækkelse

Jeg har, så længe jeg kan huske, haft issues med min krop. Jeg har alle dage ment, at min mave var for tyk – og mine bryster for små! For havde mine bryster bare været større, så havde jeg ikke kunne se min mave 😉

I dag, efter jeg har været gravid og født, er jeg mentalt helt afklaret med min krop. Den er blød über alles – mine bryster er slet ikke faste mere, min mave er helt blød, mine lår er slappe og klasker mod hinanden – ALT er bare “galt”.

Men jeg er SÅ ligeglad! Jeg gider seriøst intet gøre ved det endnu, selvom jeg også synes, at jeg var pænere før min mor-krop.

Jeg læste denne artikel i går og jeg er speciel enig i Sofie Hagens betragtning om, at mental sundhed ikke er på dagsordenen. Vi kigger udelukkende på det ydre (og med ‘vi’, mener jeg menig mand og medierne, for vi professionelle opdrages i den grad med, at det mentale skal være med, når vi taler sundhed). Ikke at jeg er et hak bedre selv, for jeg har før i tiden selv undret mig over, når “tykke” har proklameret at være tilfredse med deres krop; “hvordan kan de dog det, når de ser sådan ud. Det må da være en påtaget følelse”, var min umiddelbare tanke.

Men nej, for jeg er der jo selv i dag. Ganske fint tilfreds, og langt mere afslappet omkring min krop end nogensinde. En følelse jeg inderligt håber at kunne give videre til min datter, for den er langt federe (høhø) end da jeg som 15-årig, 47 kg og med et BMI under 20 følte mig forkert og uelsket. Men jeg ved desværre også godt, at man kan ikke videregive sådan en følelse – den skal komme indefra. For det er jo ikke sådan, at jeg aldrig fik at vide, at jeg var god nok, så flot ud, var FOR tynd! Tværtimod. Og lige lidt hjalp det!

Jeg så denne artikel blive delt på FB, hvor der straks blev kommenteret noget med “at det jo er usundt at være tyk og derfor skal vi ikke acceptere det”.

MEN!

Dels er der forskel på, hvornår det bliver usundt. Dels, så viser undersøgelser, at det er langt mere usundt at være undervægtig. Det er også langt mere usundt at have en yoyo-vægt. Det sundeste er ikke at være ultra tynd eller ultra fed (fed er faktisk en klinisk betegnelse indenfor fagområdet) samt at holde vægten – faktisk er det mest sundt bare at holde vægten, om det så er på den forkerte side af BMI eller ej.

Han, der kommenterede, mente, at vi stigmatiserer undervægtige langt mere end overvægtige, fx ved at hænge ultra tynde modeller ud, selv hvis de er sunde (?), og hylder “erotisk buttede” modeller, når sådanne står frem (?). Eller ved at tvangsindlægge piger med anoreksi, uden at der sker indgriben ved ekstremt overvægtige.

Det er da muligvis også en fejl, at vi ikke tvangsindlægger overspisere på samme måde som spiseforstyrrede med anoreksi eller bulimi. Men det er jo ikke det samme som at sige, at vi hellere skal pege fingre ad de tykke end de tynde. 1 så tror jeg generelt, at tykke bliver stigmatiseret langt oftere end tynde 2 så skal vi slet ikke pege fingre ad nogen!

Jeg tror faktisk lidt, jeg har glemt min pointe med hele denne smøre. Måske er den bare, at vi netop ikke skal gå så meget op i andre end os selv. Ikke blande os så meget i, hvordan folk skal føle eller være eller se ud. Overordnet set! For jeg ved jo godt, at vi som samfund skal passe på hinanden og skride ind – på den ene eller anden måde – når nogle er ude på et skråplan; stofmisbrugere, rygere, over- og undervægtige, voldelige, you name it. Men måske vil det bare være lidt lettere for alle at agere menneske, hvis man ikke konstant føler, at man skal leve op til et vis pres udefra. Og hvem ved, måske vil vi få langt flere mentalt sunde individer ud af det!?!

So long lovers.. KYS!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ingen lur i dag og i morgen..