En anti-speltmors berettelser aka at hvile i sig selv <3

Grammatik- og stavefejl #1 (for der kommer garanteret flere af den slags)

Med inspiration i endnu-endnu et blogindlæg, denne gang hos Lunatic, og om et emne der længe har “lagt” mig på sinde, så kommer det her! Jeg har ellers tvivlet lidt på dets berettigelse, da det er forskelligt, hvordan vi modtager “rettelser”. Personligt vil jeg gerne gøres opmærksom på fejl, især hvis jeg laver dem konsekvent, så det åbenlyst er sådan, jeg tror det staves. Men det er mit indtryk, at vi er delt i to lejre; ordknepperne og de andre 😉 Hehe ej, men synes bare tit, man smides i boksen med “der findes grupper på FB for typer som dig”, hvis man tillader sig at pointere åbenlyse fejl (og som faktisk blot er ment som en service til vedkommende, så den kan blive rettet).

Nå, where to start?

– ligge vs. lægger: Den er svær for mange. Men prøv at lave sætningen om til datid, det synes jeg gør det lettere. Fx: Lægger jeg på sofaen eller ligger jeg på sofaen? Tjah, har jeg lagt på sofaen hele dagen eller har jeg ligget på sofaen hele dagen? (hehe og her kommer det så an på om du er fra Jylland eller Sjælland, hvad du svarer 😉 ). I øvrigt dårligt eksempel for det hedder “jeg lægger mig på sofaen” jf. “jeg lagde mig på sofaen”, ligesom “jeg lægger bogen på bordet” jf. “jeg lagde bogen på bordet”.  Men “jeg ligger på sofaen” jf. “jeg har ligget på sofaen”.

– komma foran at: MEN! Der er rigtig mange, der har fanget kommareglen om, at der skal komma foran at. Men der findes to slags at (og det er så nu, jeg kommer til kort, for jeg kan kun navnet på det ene); infinitiv eller at-form og “det andet” 😉 Komma skal kun foran “det andet” at. Fx: “Jeg vidste, at du ville lære at køre bil”. Det første at er “det andet” og nummer to er en infinitiv/at-form. Er man i tvivl, kan man jo altid sætte gammeldags kryds og bolle 😉

-jer/jeres: skal det med stort eller ej? Jeg tror tvivlen kommer sig af I/De/Dem vs. i/de/dem. Men der findes som sådan kun en slags jer. Det er ikke sådan, at man ser jer og bliver i tvivl, om der menes jer eller Jer. Som med I/i. Fx: “Vil I lægge brevet i postkassen”. Men altså, jer/jeres er med lille begyndelsesbogstav.

Noget helt nyt er:

-masse/massere, bedre/bedrer: Bøjninger af ord, der ikke er underlagt nutids-Rs-reglen (igen, jeg kommer her til kort, da jeg ikke kan huske, hvad disse ordklasser hedder, måske bare ental/flertal samt gradbøjning?). Anyway, det hedder “1 masse, 2 masser, 3 masser osv.”. De kan ikke bøjes yderligere. Det hedder ikke “1 masse, 2 masser, flere massere”, som det eksemplet jeg har set; “massere af kage”. Massere kommer af “at massere, jeg masserer”, dvs. afledt af massage, og jeg tror denne fejl er opstået i kølvandet med telefonordbogen, for ordet er jo som sådan korrekt, det er konteksten, der er forkert.

Det samme gælder bedre. Det hedder god, bedre, bedst og er sådan graderne er. Vi har ikke et nutids- eller datids-bedre, kun ét bedre.

Og nu vil det selvfølgelig være ret så pinligt, hvis jeg har åbenlyse fejl. Men så smider I selvfølgelig bare en venlig kommentar til mig 😉

Kilde: www.sproget.dk, almen børnelærdom og en smule uni-uddannelse 😉

So long lovers.. KYS!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En anti-speltmors berettelser aka at hvile i sig selv <3